Ciasto dyniowe
października 30, 2022Niesamowite warzywo rozświetlające nadchodzące mroki listopada. Nie tylko w kontekście dyniek z uśmiechniętymi buziami wypełnionymi zapalonymi świeczkami, ale także pysznych i ciekawych potraw, które można z niej zrobić.
Tym razem długi weekend dla mnie, jak mało kiedy cieszy ogromnie. Dawno nie udało mi się tylu rzeczy zaplanować i zrobić.
Słońce, złote liście, chwila zadumy i wspomnienie bliskich, których już nie ma...
W tym sezonie moje Halloween to ciasto dyniowe. Delikatne, smaczne, wilgotne.
Przepis na ciasto dyniowe (za Kwestią Smaku, z przepisów której często korzystam)
SKŁADNIKI:
250 g puree z pieczonej dyni
200 g masła
1 szklanka cukru (możecie użyć mniej 3/4)
1 opakowanie cukru waniliowego (pominęłam)
skórka starta z pomarańczy lub mandarynek (również pominęłam)
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
225 g mąki pszennej (przeliczyłam to 2 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody (i tu uwaga, bo jedno zrobiłam bez sody za to z podwójną porcją proszku do pieczenia i moim zdaniem jest lepsze)
👍👍👍
opcjonalnie biała czekolada lub 5 łyżek cukru pudru (użyłam tylko cukru do posypania)
👋👋👋
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
W rondelku rozpuszczam masło i dodaję cukier.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Puree z dyni przygotowane wcześniej (pieczona dynia w piekarniku i zmiksowana) łączę z trzema żółtkami i dodaję płynne, wystudzone masło z cukrem.
Mieszam i dodaję suche składniki. Całość mieszam, ubijam białka na pianę, łączę z masą i wykładam do foremki.
Piekę ok. 40 min bez termoobiegu.
Po upieczeniu wystudzam, kroję w kwadraty i posypuję cukrem pudrem zdobiąc jesiennymi motywami liści.
To ten typ ciasta, o którym można powiedzieć niebo w gębie.
Spróbujcie :) Naprawdę świetne.
❤❤❤
0 comments