Poranek w kuchni

Bywają dni kiedy lubię zaszyć się w kuchni. Tak na chwilę. Zaparzyć herbatę, zrobić szybkie ciasto czekoladowe. Delektować chwilą... Przepis...

Bywają dni kiedy lubię zaszyć się w kuchni. Tak na chwilę. Zaparzyć herbatę, zrobić szybkie ciasto czekoladowe. Delektować chwilą...


Przepis na ciasto czekoladowe. Pysznie wilgotne. I zawsze się udaje!!!!

Składniki:
175 g miękkiego masła
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 i 1/2 szkl. mąki
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 i 1/4 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.

2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.

Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.

3. Wylać powstałe ciasto do blachy, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 55 min. w temp. ok. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem) .

Zostawić ciasto na blasze ok. 10 min., a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.



Pozdrawiam Was ciepło i życzę smakowitych wypieków!!!!!

You Might Also Like

37 comments

  1. oj , chciałabym byc teraz w Twojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, la boga, Jakie apetyczne ciasto. Właśnie na takie ciasto mam ochotę !
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja też chcę kawałek takiego ciacha. Pysznie wygląd. Piękne filiżanka, ściereczka z hafcikiem też jest urocza.Też chcę się zaszyć w kuchennym zaciszu ale pogoda wygania do ogrodu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. jak nic się wpraszam! ;)
    wodzisz na pokuszenie niczym Ewa tym plackiem ;)
    uściski kochana!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo łatwy przepis , a jak to wszystko ładnie pokazłaś .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zmieszczę się jeszcze czy już nie mam miejsca lub może nie daj Boże ciasto się skończyło???

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę potrójnie, bo... jestem na diecie, jestem w pracy, a te drobiazgi bardzo mi się podobają!
    pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia!!!!
    Oj usiadłabym z Tobą przy tym cieście :)))
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też jestem chętna ale widząc poprzednie wpisy, chyba się nie załapię... z korzyścią dla mojej osoby. Sztućce przepiękne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za przepis, piękne zdjęcia:) O cieście czekoladowym dużo słyszałam, ale nie piekłam. Chyba skorzystam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zajawki z Twojej kuchni-lubię takie klimaty:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie szybkie i proste przepisy na ciasta!!!
    Piękne zdjęcia!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho - mniam! Ja piekłam wczoraj ciasteczka chałwowe z tahini:)
    Ściereczka to Twoja produkcja czy gotowiec? A numerki na słoiku są czadowe! Jak je nanosiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ściereczka ofkors moja produkcja, numerki ręcznie malowałam. Buziaki Myszko :)

      Usuń
  14. Renata, u nas się wszyscy odchudzają, zaglądam do Ciebie i już się łamałam... wydrukować i upiec? czy zamknąć i zapomnieć...? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee..... u Was to chyba tylko kotu by się przydało, ale koty zwykle ciast nie jadają, więc spoko. Przepis zachowaj, bo ciacho jest super!!!

      Uściski :)

      Usuń
  15. ale fajne te numerki na słojach:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam spedzac czas w kuchni, no prosze u mnie dzis ciasto - murzynek a nastepnym razem zrobie twoje, pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka :)
    ale masz cudne słoiki!
    Myślę, że większość kobiet lubi czasem zaszyć się w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja dzisiaj tez mam taki smętkowy dzień.
    Tylko ja na pocieszenie kupuje śledzie

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki mily poranek :) Fajnie ze podzielilas sie przepisem bo chyba jutro z niego skorzystam, u mnie piatek to dzien pieczenia.
    Pozdrawiam Cie serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekne zdjecia!dziekuje za przepis na ciasto,wyglada cudownie!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. O muszę wypróbować przepis, bo mi niestety nigdy nic nie wychodzi, ale skoro mówisz, że zawsze się udaje, to może tym razem? :D
    Piękne fotografie. Haft na pierwszym zdjęciu przepiękny! :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda smakowicie! Piękne zdjęcia , kryształki cukru robią wrażenie:O)! Czerwony haft jest piękny!!
    Pozdrawiam.
    J:O)

    OdpowiedzUsuń
  23. Reniu - zasłuchałam się przy poprzednim Twoim poście- tak mi tego potzreba teraz. Musze złapać oddechu, bo jakoś wszystko mi pod górę ze zmęczenia juz takiego fizycznego, a i urlopu dać nie chcą na regenerację sił.

    aaaa... zaś ja polecam wszystkim Twój serniczek dla spóźnialskich. Piekę go odkąd wpisałaś na blogu przepis. Pychotka

    Buziole i do usłyszenia już niebawem
    Dorka

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudowny klimat panuje w twojej kuchni śliczne to wszystko czuć klimat.
    Zapraszam do mnie będzie mi bardzo miło http://wszystkoanielsko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. oh mniam mniam, że też dopiero o tej godzinie tu weszłam...
    rano lecę do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje ulubione ciasto czekoladowe ....zawsze mi wychodzi a do tego jest przepyszne ;)
    Ściskam mocno

    OdpowiedzUsuń
  27. Mówisz ze szybkie .... narobiłaś mi smaka . Pięknie się zaszywasz i w kuchni i w ogóle :)
    Ale mam nadzieję ze nie wychodzisz z tej kuchni dopiero jak ciasto zniknie ?! He,he,he :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cat-arzyno no i myślisz, że całe to ciasto jestem w stanie wtrząchnąć.... przeceniasz mnie ;-)
      To ulubione ciasto mojej córci.

      Uściski

      Usuń
  28. Pzdr,
    To jest to!
    Doceniać urok każdej chwili, pieczenie ciasta, parzenie herbaty. Niby nic, a jednak codzienne czynności w odpowiedni sposób celebrowane nabierają uroku.
    Zdecydowanie jestem za!

    Ania z Łodzi

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, wspaniałe smaczne zdjęcia;-)

    OdpowiedzUsuń
  30. No wypieki wyglądają smakowicie, muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. .... Ciasto wyszlo pyszne i w jednej chwili zostalo pochloniete przez moje domowe potworki ciastowe :)) a tak w ogole samo patrzenie na Twoje zdjecia wyzwala slinotok
    , wiec jak mialam nie upiec tego ciasta :)) ... serdecznie pozdrawiam i powodzenia w dalszym tworzeniu bloga i oczywiscie nie skromnie zapraszam do mnie BEATA :)

    OdpowiedzUsuń