Poranek w kuchni
kwietnia 19, 2012Bywają dni kiedy lubię zaszyć się w kuchni. Tak na chwilę. Zaparzyć herbatę, zrobić szybkie ciasto czekoladowe. Delektować chwilą...
Przepis na ciasto czekoladowe. Pysznie wilgotne. I zawsze się udaje!!!!
Składniki:
175 g miękkiego masła
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 i 1/2 szkl. mąki
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 i 1/4 szkl. mleka
Sposób przygotowania:
1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
3. Wylać powstałe ciasto do blachy, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 55 min. w temp. ok. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem) .
Zostawić ciasto na blasze ok. 10 min., a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.
37 comments
oj , chciałabym byc teraz w Twojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńO, la boga, Jakie apetyczne ciasto. Właśnie na takie ciasto mam ochotę !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Oj ja też chcę kawałek takiego ciacha. Pysznie wygląd. Piękne filiżanka, ściereczka z hafcikiem też jest urocza.Też chcę się zaszyć w kuchennym zaciszu ale pogoda wygania do ogrodu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jak nic się wpraszam! ;)
OdpowiedzUsuńwodzisz na pokuszenie niczym Ewa tym plackiem ;)
uściski kochana!
Wygląda na bardzo łatwy przepis , a jak to wszystko ładnie pokazłaś .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZmieszczę się jeszcze czy już nie mam miejsca lub może nie daj Boże ciasto się skończyło???
OdpowiedzUsuńZazdroszczę potrójnie, bo... jestem na diecie, jestem w pracy, a te drobiazgi bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
marta
Piękne zdjęcia!!!!
OdpowiedzUsuńOj usiadłabym z Tobą przy tym cieście :)))
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Ja też jestem chętna ale widząc poprzednie wpisy, chyba się nie załapię... z korzyścią dla mojej osoby. Sztućce przepiękne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, piękne zdjęcia:) O cieście czekoladowym dużo słyszałam, ale nie piekłam. Chyba skorzystam:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne zajawki z Twojej kuchni-lubię takie klimaty:))
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie i proste przepisy na ciasta!!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!!!
Pozdrawiam
Pyszne ciacho - mniam! Ja piekłam wczoraj ciasteczka chałwowe z tahini:)
OdpowiedzUsuńŚciereczka to Twoja produkcja czy gotowiec? A numerki na słoiku są czadowe! Jak je nanosiłaś?
Ściereczka ofkors moja produkcja, numerki ręcznie malowałam. Buziaki Myszko :)
UsuńКак красиво♥♥♥
OdpowiedzUsuńRenata, u nas się wszyscy odchudzają, zaglądam do Ciebie i już się łamałam... wydrukować i upiec? czy zamknąć i zapomnieć...? ;-)
OdpowiedzUsuńEeee..... u Was to chyba tylko kotu by się przydało, ale koty zwykle ciast nie jadają, więc spoko. Przepis zachowaj, bo ciacho jest super!!!
UsuńUściski :)
ale fajne te numerki na słojach:)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam spedzac czas w kuchni, no prosze u mnie dzis ciasto - murzynek a nastepnym razem zrobie twoje, pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńale masz cudne słoiki!
Myślę, że większość kobiet lubi czasem zaszyć się w kuchni :)
ja dzisiaj tez mam taki smętkowy dzień.
OdpowiedzUsuńTylko ja na pocieszenie kupuje śledzie
Jaki mily poranek :) Fajnie ze podzielilas sie przepisem bo chyba jutro z niego skorzystam, u mnie piatek to dzien pieczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie serdecznie
Piekne zdjecia!dziekuje za przepis na ciasto,wyglada cudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
O muszę wypróbować przepis, bo mi niestety nigdy nic nie wychodzi, ale skoro mówisz, że zawsze się udaje, to może tym razem? :D
OdpowiedzUsuńPiękne fotografie. Haft na pierwszym zdjęciu przepiękny! :)
Pozdrawiam cieplutko.
Ciasto wygląda smakowicie! Piękne zdjęcia , kryształki cukru robią wrażenie:O)! Czerwony haft jest piękny!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
J:O)
Reniu - zasłuchałam się przy poprzednim Twoim poście- tak mi tego potzreba teraz. Musze złapać oddechu, bo jakoś wszystko mi pod górę ze zmęczenia juz takiego fizycznego, a i urlopu dać nie chcą na regenerację sił.
OdpowiedzUsuńaaaa... zaś ja polecam wszystkim Twój serniczek dla spóźnialskich. Piekę go odkąd wpisałaś na blogu przepis. Pychotka
Buziole i do usłyszenia już niebawem
Dorka
Cudowny klimat panuje w twojej kuchni śliczne to wszystko czuć klimat.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie będzie mi bardzo miło http://wszystkoanielsko.blogspot.com/
Cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńoh mniam mniam, że też dopiero o tej godzinie tu weszłam...
OdpowiedzUsuńrano lecę do kuchni :)
Moje ulubione ciasto czekoladowe ....zawsze mi wychodzi a do tego jest przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam mocno
naj ciasto ;)
OdpowiedzUsuńMówisz ze szybkie .... narobiłaś mi smaka . Pięknie się zaszywasz i w kuchni i w ogóle :)
OdpowiedzUsuńAle mam nadzieję ze nie wychodzisz z tej kuchni dopiero jak ciasto zniknie ?! He,he,he :)
Cat-arzyno no i myślisz, że całe to ciasto jestem w stanie wtrząchnąć.... przeceniasz mnie ;-)
UsuńTo ulubione ciasto mojej córci.
Uściski
Pzdr,
OdpowiedzUsuńTo jest to!
Doceniać urok każdej chwili, pieczenie ciasta, parzenie herbaty. Niby nic, a jednak codzienne czynności w odpowiedni sposób celebrowane nabierają uroku.
Zdecydowanie jestem za!
Ania z Łodzi
Mniam, wspaniałe smaczne zdjęcia;-)
OdpowiedzUsuńNo wypieki wyglądają smakowicie, muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń.... Ciasto wyszlo pyszne i w jednej chwili zostalo pochloniete przez moje domowe potworki ciastowe :)) a tak w ogole samo patrzenie na Twoje zdjecia wyzwala slinotok
OdpowiedzUsuń, wiec jak mialam nie upiec tego ciasta :)) ... serdecznie pozdrawiam i powodzenia w dalszym tworzeniu bloga i oczywiscie nie skromnie zapraszam do mnie BEATA :)