truskawkowe crumble z bezą

to chyba najszybszy deser (ciasto?) jakie można wymodzić, nie potrzeba mikserów, stolnic, sprzętów, których ja potem nie lubię myć, chować, ...

to chyba najszybszy deser (ciasto?) jakie można wymodzić, nie potrzeba mikserów, stolnic, sprzętów, których ja potem nie lubię myć, chować, skręcać lub rozkręcać.

Wersja podstawowa crumble to ciasto takie jak na kruszonkę + dowolne owoce. Ja swoją wzbogaciłam, ciasto o żółtka, a całość o bezę :)


 



Dobrze mieć w lodówce kostkę margaryny lub masła, gdy na szybko najdzie ochota na coś smakowitego po prostu mieszamy pół kostki z 2 szklankami mąki, dodajemy ok. pół szklanki cukru, można mniej i próbujemy to połączyć ze sobą tak, aby powstało ciasto jak na kruszonkę. Ja dorzucam 2 żółtka, a po upieczeniu ok. 25 min. w 200 stopniach z termoobiegiem dorzucam na wierzch pianę z białek, z dodatkiem cukru pudru (najpierw ubijamy pianę można dodać szczyptę soli szybciej się ubija, a potem cukier puder). Kolejne 10 min. w piekarniku i..... no powiem Wam... znika w okamgnieniu ;-)

Udanego tygodnia kochani :)

You Might Also Like

23 comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie ! Chyba zaraz biegnę po truskawki 1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leć i koniecznie zrób, na letni truskawkowy wieczór... mniam :)

      Usuń
  2. a do tego wygląda jak milion dolarów :)))) matko wpadłam w ciąg :)))))))))) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O choroba, toż wczoraj cztery miliony dolarów przeszły przez moje ręce????? o ja nieświadoma.......

      [mdleję]

      kurtyna ;-)

      Usuń
  3. ale i smaka narobilas chyba zrobię jak ta beza tak szybko sie robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps kiedys miałam taka trzepaczkę ;)

      Usuń
    2. Smakuj póki są świeże truskawki, potem można porzeczki, agrest, RABARBAR, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka... normalnie cały rok na okrągło...

      Trzepaczka też starawa, ale z lenistwa w temacie sprzętu mechanicznego (patrz początek posta) zaczęłam używać prostszych narzędzi ;-) Ma to swój urok :)

      Uściski

      Usuń
    3. prostrze nie znaczy gorsze tez lubie czasem recznie pomieszać :))
      a taz. crumblle bardzo lubię i robie tylko z bezą na bakier ;)

      Usuń
    4. Co to znaczy na bakier :) ?

      Usuń
  4. uwielbiam truskawki :) na pewno wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) ja też uwielbiam truskawki i wszystko co z nimi :)

      Usuń
  5. truskawki w takiej postaci- zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to taka zdolna, że kruszonkę nie wiedziałam jak robić :p no koniecznie muszę się trochę poduczyć w tych słodkich kulinariach! Wygląda pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spoko, grzebiesz paluchami tak długo aż uzyskasz takie sypkie ciasto z kawałkami tegoż ciasta, coś jak kruche tylko mniej spoiste. Trzeba uważać, żeby za dużo tłuszczu nie dodać bo będzie tłusta paciaja.

      Usuń
  7. O...to bardzo dobry pomysl z ta beza !
    Sciskam mocno i tobie tez zycze super tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne zdjęcie profilowe Magdaleno :) też nie robiłam z bezą, aż mi kiedyś zostały białka po jakimś cieście i myślę, szkoda wyrzucić.... i jest beza.

      Udanego tygodnia (mam nadzieję, że w nowym atelier :) i ściskam Cię mocno :)

      Usuń
  8. Crumble to mój ulubiony deser. Każda wersja owocowa jest wyśmienita. A na bogato ;) z dodatkiem lodów mmmmm pychotka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak... lody z takim dodatkiem to chętnie, z szarlotką także, bo ja w ogóle za lodami niespecjalnie przepadam :)
      Ale racja każda wersja owocowa jest super!

      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Super, lubię takie szybkie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z beza nigdy nie robilam, dzieki za tipp. Ciacho wyglada smakowicie, mimo ze codziennie jem truskawki narobilas mi na nie jeszcze wiekszej ochoty.
    buzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och i komentarz mój wcięło :( spróbuj z bezą choć moim zdaniem to w ogóle jedno z lepszych ciast robionych na szybko, dla mnie o tyle lepiej, że bez proszku do pieczenia, z których nie zawsze się lubimy ;-)

      Uściski

      Usuń