to chyba najszybszy deser (ciasto?) jakie można wymodzić, nie potrzeba mikserów, stolnic, sprzętów, których ja potem nie lubię myć, chować, skręcać lub rozkręcać.
Wersja podstawowa crumble to ciasto takie jak na kruszonkę + dowolne owoce. Ja swoją wzbogaciłam, ciasto o żółtka, a całość o bezę :)
Dobrze mieć w lodówce kostkę margaryny lub masła, gdy na szybko najdzie ochota na coś smakowitego po prostu mieszamy pół kostki z 2 szklankami mąki, dodajemy ok. pół szklanki cukru, można mniej i próbujemy to połączyć ze sobą tak, aby powstało ciasto jak na kruszonkę. Ja dorzucam 2 żółtka, a po upieczeniu ok. 25 min. w 200 stopniach z termoobiegiem dorzucam na wierzch pianę z białek, z dodatkiem cukru pudru (najpierw ubijamy pianę można dodać szczyptę soli szybciej się ubija, a potem cukier puder). Kolejne 10 min. w piekarniku i..... no powiem Wam... znika w okamgnieniu ;-)
Udanego tygodnia kochani :)
23 comments
Wygląda bardzo apetycznie ! Chyba zaraz biegnę po truskawki 1
OdpowiedzUsuńLeć i koniecznie zrób, na letni truskawkowy wieczór... mniam :)
Usuńa do tego wygląda jak milion dolarów :)))) matko wpadłam w ciąg :)))))))))) buziole
OdpowiedzUsuńO choroba, toż wczoraj cztery miliony dolarów przeszły przez moje ręce????? o ja nieświadoma.......
Usuń[mdleję]
kurtyna ;-)
ale i smaka narobilas chyba zrobię jak ta beza tak szybko sie robi :)
OdpowiedzUsuńps kiedys miałam taka trzepaczkę ;)
UsuńSmakuj póki są świeże truskawki, potem można porzeczki, agrest, RABARBAR, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka... normalnie cały rok na okrągło...
UsuńTrzepaczka też starawa, ale z lenistwa w temacie sprzętu mechanicznego (patrz początek posta) zaczęłam używać prostszych narzędzi ;-) Ma to swój urok :)
Uściski
prostrze nie znaczy gorsze tez lubie czasem recznie pomieszać :))
Usuńa taz. crumblle bardzo lubię i robie tylko z bezą na bakier ;)
Co to znaczy na bakier :) ?
Usuńuwielbiam truskawki :) na pewno wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuńSuper :) ja też uwielbiam truskawki i wszystko co z nimi :)
Usuńtruskawki w takiej postaci- zawsze!
OdpowiedzUsuńHi hi.... ja w każdej ;-)
UsuńJa to taka zdolna, że kruszonkę nie wiedziałam jak robić :p no koniecznie muszę się trochę poduczyć w tych słodkich kulinariach! Wygląda pycha :)
OdpowiedzUsuńSpoko, grzebiesz paluchami tak długo aż uzyskasz takie sypkie ciasto z kawałkami tegoż ciasta, coś jak kruche tylko mniej spoiste. Trzeba uważać, żeby za dużo tłuszczu nie dodać bo będzie tłusta paciaja.
UsuńO...to bardzo dobry pomysl z ta beza !
OdpowiedzUsuńSciskam mocno i tobie tez zycze super tygodnia!
Świetne zdjęcie profilowe Magdaleno :) też nie robiłam z bezą, aż mi kiedyś zostały białka po jakimś cieście i myślę, szkoda wyrzucić.... i jest beza.
UsuńUdanego tygodnia (mam nadzieję, że w nowym atelier :) i ściskam Cię mocno :)
Crumble to mój ulubiony deser. Każda wersja owocowa jest wyśmienita. A na bogato ;) z dodatkiem lodów mmmmm pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Oj tak... lody z takim dodatkiem to chętnie, z szarlotką także, bo ja w ogóle za lodami niespecjalnie przepadam :)
UsuńAle racja każda wersja owocowa jest super!
Pozdrawiam
Super, lubię takie szybkie przepisy.
OdpowiedzUsuńJa też bo nie mam czasu stać przy garach :)
UsuńZ beza nigdy nie robilam, dzieki za tipp. Ciacho wyglada smakowicie, mimo ze codziennie jem truskawki narobilas mi na nie jeszcze wiekszej ochoty.
OdpowiedzUsuńbuzka
Och i komentarz mój wcięło :( spróbuj z bezą choć moim zdaniem to w ogóle jedno z lepszych ciast robionych na szybko, dla mnie o tyle lepiej, że bez proszku do pieczenia, z których nie zawsze się lubimy ;-)
UsuńUściski