kulinaria
Focaccia z jajem czyli uciekam od żuru z kiełbasą
kwietnia 18, 2022To mój pomysł na świąteczną i nie tylko świąteczną przekąskę.
Nie miałam chęci na typowe świąteczne menu. W ogóle tego roku na stole było lekko, mało i bez zadęcia. Myślę, że warto czasem dla własnego zdrowia i troski dla świata, zboczyć z drogi tradycji i odpuścić połowę jadła, które przygotowuje się na świąteczne stoły.
Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Olgi Smile. Wprawdzie dotyczył focacci z suszonymi pomidorami, ale co za problem zmienić ingrediencje nawierzchnie i zaszaleć według własnego pomysłu.
Ciasto na focaccię im dłużej rośnie tym lepiej dla efektu końcowego. Dość lekkie i puszyste nie zapycha jak klasyczna buła.
Wygrywa jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. Polecam tę z jajem na śniadanie :)
Do miłego :)
2 comments
Mniam, taką focaccie zjadłabym z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńMniam taką focaccię zjadłabym chętnie.
OdpowiedzUsuń