koc piknikowy, szparagi w cieście francuskim i kompot z rabarbaru

Ach, co za wykwintne połączenie! Majowo-czerwcowe szparagi i rabarbar to kwintesencja początku lata. Lata, które wygląda na to, nareszcie na...

Ach, co za wykwintne połączenie! Majowo-czerwcowe szparagi i rabarbar to kwintesencja początku lata. Lata, które wygląda na to, nareszcie nadeszło, wpełzło na koc piknikowy i mamy, nadzieję pozostanie do pażdziernika.

Po zimnym maju każdy żywy organizm potrzebuje ciepła, słońca, energii, radości, dobrego jedzenia. Najlepiej w plenerze, pod błękitnym niebem, zielonymi gałęziami drzew, w oplotach słońca, gęstwinie traw. Czerwiec to jeszcze gwarny miesiąc. Ptaki uwijają się wokół swoich młodych, natura staje się sprężysta, nasycona, pachnąca. Ekspansywna jak mój podagrycznik. 

lato to wspaniały czas na pikniki

Uwielbiam czerwiec za to, że niesie ze sobą lato, ciepłe wieczory w ogrodzie, słońce budzące mnie przez szyby okien, kawe na tarasie. Smak truskawek, zapach piwonii i świadomość, że tyyyyyyyle lata przed nami, wakacje, lniane luźne koszule, bose stopy, koraliki na przegubach rąk. Letnie kosze i koszyki na ramieniu, zioła w papierowych torebkach, lody w rożkach i dojrzewające czereśnie.


zaprojektowane przeze mnie kolorowe koce piknikowe nawiązują do ogrodów i łąk

do kocy można dobrać poduszki ze zdejmowanymi poszewkami, wykonanymi z tkanin outdoor


szparagi w cieście francuskim to idealny pomysł na plenerowe jedzenie

Przepis na szparagi w cieście francuskim:

Potrzebne będą:


rolka ciasta francuskiego,

serek ziołowy lub serek, który doprawiam wybranymi ziołami 

szynka w plasterkach

ser żółty w plasterkach

szparagi ok. 500 g

starty parmezan lub inny ser

jajko

truskawki, arbuz i kompot z rabarbaru jako lekki deser piknikowy 

Jak zrobić?

Ciasto francuskie kroję na kwadraty

Smaruję każdy kawałek serkiem

Kładę platery szynki, na to plaster żółtego sera, 3 sztuki zblanszowanych szparagów 

Zawijam, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję parmezanem

Piękę ok. 25 minut w temp 190 stopni. 

Podaję w plenerze z dodatkiem schłodzonego białego wina lub kompotu z rabarbaru. Dlaczego tak wykwitnie? Bo kompot z rabarbaru jest najlepszy do picia, słodki i kwaśny jednocześnie. Niesamowicie przywracający smak dzieciństwa, co w połączeniu ze szparagami może wydawać się kuriozalne, bo gdzie w moim dzieciństwie szparagi. Ale kto bogatemu zabroni?

nie zapomnijcie o dodatkach takich jak podkładki, ściereczki czy serwetki

A wszystko to dzieje się w asyście najnowszego produktu w ARTYSTYCZNYM, jakim są KOCE PIKNIKOWE oraz PODUSZKI OGRODOWE  w nowym dziale mojego sklepu OGRÓD.

Ogród latem to przedłużenie domu, szybki wypad w plener, bez nakładów czasowych i logistycznych. Poranna kawa, weekendowy obiad, spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, kolacja przy grillu, ognisku, świecach. To wszystko w odpowiedniej oprawie, miłym i komfortowym dla oka klimacie.

miękkie, kolorowe i praktyczne

Sielsko-romantyczne i praktyczne, kolorowe i niebanalne. Podszyte wodoodporną tkaniną typu outdoor, wypełnione miękką, ale konkretną włókniną poliestrową, z trokami do związania.

różowa łączka również jako wypustka w poduszkach
najpiękniejsze tkaniny wybrane specjalnie dla was

Wierzchnia warstwa to bawełna premium idelanie wpisująca się w kolekcję ŁĄKA  POPAS, do kocy można dokupić poduszki z wypełnieniem, wykonane również z tkaniny outdoor wykończone kolorowymi wypustkami. Zdejmowane poszewki ułatwią pranie, same koce można prać w całości.


udanych pikników

Tak więc sezon letni został otwarty. Pomyślcie o wakacjach, wyjazdach, piknikach, kampingach czy wreszcie o własnych ogrodach, w których spędzicie letni czas. Taki koc przyda się pod namiotem i do zabawy z dziećmi.


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Życzę radosnych chwil spędzonych w towarzystwie pięknych kolorów i wzorów!!!!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Koce są prześliczne, a szparagi..mmm jaka szkoda,że nie kupiłam wczoraj ciasta francuskiego bym miała na dziś na piknik te szparagi! Chyba, że zrobię swoje..oj chyba nie chce mi się:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto mieć w lodówce zapasowe ciasto francuskie, zwłaszcza teraz, latem gdy na spontanie organizujemy spotkania towarzyskie albo pikniki. A niedziele w większości niehandlowe. Można oczywiście zrobić samodzielnie, ale..... zgadzam się za dużo roboty.

      Może tarta ze szparagami?

      Dziękuję za miłe słowa o kocach. Sama dziś się jezcze polenię na takim.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz

Pozdrawiam :)