brownie z czerwonej fasoli
maja 27, 2018Dziś smakowicie, po różowym czas na czekoladowe... Ale nietypowe, mianowicie z czerwonej fasoli. Aż trudno uwierzyć jak smakowite i proste w przygotowaniu jest fasolowe brownie.
Na brownie potrzebuję:
dwie puszki czerwonej fasoli
2 banany
4 jajka
3/4 szklanki ksylitolu ew. cukru
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju kokosowego lub innego
Na polewę potrzebuję czekoladę (może być gorzka lub mleczna) pół szklanki mleka i jeśli użyję gorzkiej czekolady cukier, cukier puder lub ksylitol
Przygotowanie jest naprawdę bardzo łatwe.
Opłukaną fasolę i pozostałe składniki umieszczam w blenderze i blenduję ok 10 minut (długie miksowanie sprawia, że ciasto po upieczeniu nie będzie się kruszyć).
Masa jest dość płynna. Następnie przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysypanej tartą bułką i piekę w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut do suchego patyczka.
Polewę przygotowuję tak, tabliczkę czekolady kruszę i łączę z mlekiem i cukrem jeśli użyję gorzkiej czekolady. Całość podgrzewam i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Polewam upieczone ciasto i gotowe.
Brownie fasolowe zawsze wychodzi jest spoiste, lekko wilgotne i megaczekoladowe. Pochłaniam do porannej kawy i rozkoszuję się smakiem.
0 comments