upalna niedziela i placki Santorini
sierpnia 25, 2024Trzeba naprawdę mieć szaleństwo w głowie, żeby dziś stać przy garach. Konkretnie patelni, bo wpadł mi pod oczy przepis na placki Santorini. Bardzo ciekawe w smaku, wegańskie i dość szybkie w przygotowaniu co wiadomo dla mnie ma ogromne znaczenie.
Pewnym mankamentem jest to, że są smażone na oleju. Muszę obczaić czy aby nie da się ich upiec w Air Fryer, bo na przykład kotlety mielone pieczone czy to w piekarniku czy frajerze są naprawdę świetne.
Ale do rzeczy. Z pomidorów, cebuli, sera feta, mąki i ziół wychodzą naprawdę super ciekawe placuszki.
sposób krojenia fety, polecam |
Do przygotowania ich użyłam:
ok. 1/2 kg pomidorów w tym koktajlowych, którym groziło zejście
pół kostki sera feta
1 cebuli czosnkowej, ale możecie użyć czerwonej lub białej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szklanki mąki typu "zero", ale gdy pomidory puściły sok dodałam jeszcze ok. 2-3 łyżek stołowych i to poprawiło konstystencję całości
ziół z ogrodu: oregano, tymianku i bazylii
sporej dawki mielonego pieprzu, soli nie daję ponieważ feta jest słona, jeśli użyjecie "fety fety", to można trochę dosolić.
Kroję fetę, a raczej opakowanie fety na pół, te połówki potem można w bardzo prosty sposób pokroić w drobne kawałki u wyjąć z opakowania. Odkąd odkryłam ten patent nie morduję się z paczką fety, którą wcześniej rozcinałam tak jak podano na opakowaniu liniami przerywanymi. To wydłubywanie zawsze doprowadzało mnie do szału.
Kroję pomidory i cebulę w kosteczkę, siekam zioła, dodaję mąkę i sodę, mieszam widelcem i viola! Ciasto gotowe.
użyłam mąki do pieczenia pizzy |
Na patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką placuszki i smażę z obu stron do zrumienienia. Wykładam na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dla większej chrupkości podpiekłam je ok 10 min w piekarniku z termoobiegiem.
Podałam z sosem czosnkowym i portugalskim czerwonym, półwytrawnym winem.
Ufffffff jakie to szczęście, że mam okna na wszystkie strony świata, dzięki czemu nie padłam przy gorącej patelni. Dzisiejsza, szalona temperatura na pewno nie zachęci Was do przygotowania tych placków, ale spróbujcie. Polecam. Są naprawdę świetne.
Trzymajcie się jakoś w te upały, niezadługo będziemy tęsknić za latem ;-)
Papa 🩷🩷🩷
0 comments